Tanulmányi úton a Cantemus Kórusnál

A Kodály Intézet külföldi hallgatói kétnapos tanulmányi úton vettek részt Nyíregyházán 2014. május 8-9-én. 

A hallgatók bepillantást nyerhettek az ottani Kodály Általános Iskola és az épületben működő világhírű Cantemus kórusiskola szakmai munkájába. 

A látogatást az Intézet által elnyert Európai Uniós pályázat tette lehetővé (TÁMOP-3.2.13-12).

A hallgatók teljes körű képet kaptak arról a fáradhatatlan magas szintű munkáról, mely mind a Kodály Iskolát, mind pedig a Cantemus Kórusiskolát jellemzi a mindennapos programok, tevékenységeik során, hiszen részt vettek kóruspróbákon, óralátogatásokon, koncerteken, és előadásokon. 
 

A szakmai látogatás május 8-án kezdődött három különböző évfolyam ének óráinak bemutatásával (hatodikos, másodikos, és harmadikos évfolyamok). Az órákat a Cantemus Kórusiskola alapítója, Szabó Dénes tartotta, valamint Botos Ria és Szőke Rita tanárnők.

A programot egy déli koncert követte, mely a Kodály Zoltán Általános Iskola növendékeinek évfolyamhangversenye volt, melyeken kórusműveket, hangszeres műveket, illetve az órán elsajátított dalcsokrokat is előadtak a tehetséges diákok. 

A koncert után Baloghné Németh Szilvia, az iskola igazgatónője adott részletes tájékoztatás egy előadás keretében az iskola szervezeti felépítéséről, a kiemelkedő programokról, a magas szintű alapoktatásról, a versenyeredményekről, és a művészi megközelítés szemléletről, ahol a Kodályos hallgatók válaszokat kaptak a szakmai program alatt felmerülő kérdéseikre. A délután Szabó Soma kóruspróbájával folytatódott, melyet egy esti koncert koronázott meg, a Cantemus Gyerkekkar, a Pro Musica Leánykar, és a Cantemus Vegyeskar közreműködésében, Szabó Dénes illetve Szabó Soma vezényletével.

A látogatás másnapján hasonlóan az első nap programjához, óralátogatásokon vettek részt a hallgatók, délután pedig az iskolában működő összes kórus próbáját tekinthették meg a hallgatók.

Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ezalatt a két nap alatt a Kodály Intézet hallgatói megtapasztalhatták azt a fajta lelkesítő szakmai munkát, mely mindannyiuk számára, mint leendő zenetanárok, rendkívül inspirálóan hatott.

magyar

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.