"Színes húrok" - akkreditált továbbképzés magyar zenetanárok részére

„Színes húrok” (Colourstrings) hegedű- és gordonka tanítási módszer a Kodály-koncepció alapján

Akkreditált pedagógus továbbképzés magyar zenetanárok számára
(alapítási engedély száma: 43/140/2014)

TOVÁBBKÉPZÉS HELYE ÉS IDEJE: Kecskemét, 2016. július 18 – 22.

Jelentkezési határidő: 2016. május 31.

 
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének 30 órás akkreditált továbbképzésén magyar vonós tanárok ismerkedhetnek meg a nemzetközileg elismert „Színes húrok” módszerrel Kecskeméten, a Kodály Intézetben, magyar nyelven.
 
A Színes húrok vonós tanítási módszer több mint negyven éve sikeres vonós generációkat nevelt fel Európában, Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában. 
A Tanfolyam vezetői Szilvay Géza (hegedű) és Szilvay Csaba (cselló), a módszer kifejlesztői. A magyar testvérpár 1971 óta dolgozik Finnországban, fő céljuk a Kodály-koncepció zenepedagógiai elveinek vonós hangszerekre alkalmazása volt. Kezdetben a színek, több érzékszervre ható elemek és játékos ábrák segítik a kezdők kottában való tájékozódását és a különböző zenei fogalmak megértését. Később ez fokozatosan megszűnik, és a tanulók a módszer füzeteivel elérkeznek a normál ötvonalas kottaolvasáshoz. A "Színes húrok" módszerrel a kezdő vonós a fogólapot szinte azonnal bejárja, birtokba veszi, a nagy mozgásoktól a kicsi (érzékeny, finom) felé haladva, a természetes felhangok (flageolettek), a szolmizáció segítségével alakuló belső hallás és a transzponálások valamint transzformálások alkalmazásával. Ezáltal a kezdő számára otthonos lesz a magasság s az "ott fönn" helyett az "itt fönn" érzete rögződik.
 
A továbbképző tanfolyam célja a hangszertechnika és zenei hallásfejlesztés, zenei értelem, valamint érzelmi nevelés egyensúlyát és integrációját megvalósító módszer bemutatása és átadása. A műhely jellegű tanfolyam lehetőséget nyújt az előadó és a résztvevők közötti személyes kapcsolat kialakítására. Az előadó a közös zenei tevékenységen keresztül figyelemmel tudja kísérni a résztvevő tanár fejlődését, tanáccsal tudja őt ellátni. 
 
A továbbképzés díja szállás nélkül 25 000 Ft. 
A jelentkezők részére idén nem tudunk a Kodály Intézetben szállást biztosítani, de szívesen segítünk Kecskemét belvárosi kollégiumaiban és hoteljeiben, szállóiban szállást foglalni, igény szerint. A lehetőségekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatást e-mailen vagy telefonon tudunk adni. Amennyiben valamelyik tanár társával egy szobában szeretnék kérni az elhelyezést, ezt kérjük, jelezze a jelentkezési lapon.
 
A jelentkezési határidő 2016. május 31. - kérjük, a csatolt jelentkezési lapot gondosan kitöltve juttassa el az ott megadott elérhetőségekre a határidő lejárta előtt. 
magyar

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.