Nemzeti Ifjúsági Kórus - FELHÍVÁS

Énekesek jelentkezését várja a Nemzeti Ifjúsági Kórus
 
 „… az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre-fegyelemre szoktat. Hogy egész embert mozgat, nemcsak egy részét… Fejleszti a közösségi érzést. Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel aztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét.”            Kodály Zoltán
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus fővédnöke: Kodály Zoltánné
 
MI IS AZ A NEMZETI IFJÚSÁGI KÓRUS?

A kodályi zenepedagógiában meghatározó szerepe van a kóruséneklésnek, ezért lett kiemelt programja a Kodály-évnek a Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása és bemutatkozása. A kórus előzetes válogatáson kiválasztott tagjai 2018 nyarán részt vesznek egy egyhetes felkészítő kurzuson, Kecskeméten, július 15-e és 23-a között, majd a megtanult repertoárt közvetlenül a kurzus után egy öt koncertből álló turnén mutatják be július 23-a és 28-a között. A kórus tevékenysége csak egyszeri alkalmat jelent a megadott időpontban. A kurzus párhuzamosan zajlik a Kodály Summer School-lal és a Kodály Művészeti Fesztivállal.  
 

Mitől lesz nemzeti a kórus? 
A magyar nemzethez tartozni a közös nyelvet, a történelmi sorsközösséget és a kulturális identitást jelenti.  Így a Magyarországon élő és a határon túli magyarság mellett a diaszpóra magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló fiataljai is helyet kapnak a kórusban.  A „nemzeti” ebben az esetben ugyanakkor kiválóságot és minőséget is jelent, egy korosztály legjobbjainak magas szintű művészi produkcióját.  
 
Mit jelent az ifjúsági a kórus nevében?
Az „ifjúság” meghatározására ma többféle megközelítés létezik, amelyek különböző életkori besorolások alapján határozzák meg a fogalmat.  Projektünkben az „ifjúsági” a 18 és 26 év közötti korosztályra vonatkozik, így a kórust frissen érettségizett középiskolások, felsőoktatásban tanulók és már dolgozó fiatal felnőttek alkotják majd. 
 
Mi biztosítja a magas szakmai színvonalat? 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja, ahol 1975 óta számos külföldi és határon túli zenetanár fejleszthette a kodályi elvek alapján zenepedagógiai, karvezetői tudását. 
 
A kórus szakmai vezetői: 
Erdei Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, Érdemes Művész, a kóruszene nemzetközileg elismert, meghatározó személyisége, a kecskeméti Kodály Intézet alapító igazgatója, majd 30 éven át főigazgatója. Gazdag pályafutása során vezényelte a debreceni Kodály Kórust, a Magyar Rádió és TV Énekkarát, a Kecskeméti Pedagógus Kórust és az Ifjúsági Világkórust is. 2010-ben Új Liszt Ferenc Kamarakórus néven újraindította a Zeneakadémián korábban több évtizeden át működő kóruszenei műhelyt. 
 
Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Bartók-Pásztory-díjas karnagy. 2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. 1997 és 2007 között a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus 2014 óta működik az irányítása alatt. 2017-ben munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetéssel ismerték el.  
 
Zeneszerzők, akiknek a művei bekerülnek a kórus repertoárjába: 
Kodály Zoltán, William Byrd, Robert Schumann, Eriks Esenvalds, Ko Matsushita, Varga Judit, Z. Randall Stroope, Orbán György, Frederick Delius, Vajda János, Gyöngyösi Levente
 
Meglepetés ősbemutatók!
 
A koncertturné tervezett helyszínei:
Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest, Kecskemét
 
VÁRJUK A JELENTKEZŐKET!
 
Téged várunk, ha 
 
magyarnak vagy magyar származásúnak vallod magad, bárhol élsz a világban (ha  nem megy annyira jól a magyar nyelv, ne aggódj,  segítünk angolul),
a felkészítő kurzus kezdetének időpontjáig, 2018. július 15-ig betöltöd a 18. életévedet és még nem töltöd be a 26. életévedet (néhány napon nem fog múlni),
kiváló énektudással rendelkezel (és nemcsak Te gondolod így),
nem okoz gondot a kottaolvasás,
énekeltél vagy énekelsz kórusban (a kórus tevékenysége egyszeri alkalomra vonatkozik, 2018. július 15-e és 28-a között, így más kórustagsággal jól összeegyeztethető).
 
Miért érdemes jelentkezned? 
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjaként életre szóló élményt szerezhetsz, mert részese lehetsz egy egyedülálló produkciónak (ezt még az unokáidnak is elmesélheted).
Kiváló szakemberektől megtanulhatsz új kórusműveket, közöttük kifejezetten a kórus számára írt alkotásokat (eldicsekedhetsz, hogy benne voltál ősbemutatókban).
Megismerhetsz és barátságokat köthetsz hasonló érdeklődésű fiatalokkal, akik jó eséllyel igazi csapattá kovácsolódnak a felkészítő kurzus és a koncertturné során. 
A kéthetes program során számos kikapcsolódási lehetőséged is lesz, a felkészítő kurzus és a turné helyszínein is várnak szabadidős programok.
 
Hogyan jelentkezhetsz?
 
Két dolgot kell tenned a jelentkezéshez:
Kérjük, hogy töltsd ki az online jelentkezési lapot ezen a linken.
Juttass el hozzánk egy értékelhető minőségű hang- vagy videofelvételt arról, hogyan énekelsz. Lehet mobiltelefonnal készült is.
Mit várunk Tőled a felvételen:  
– dúr-skála éneklése a hangterjedelem legalsó hangjáról indítva a legmagasabb hangig tetszés szerint választott hangzóval vagy hangzókkal a hangterjedelem bemutatására, 
– egy szabadon választott műdal vagy ária éneklése lehetőleg zongorakísérettel.
Hogyan juttathatod el hozzánk a felvételt?
Elküldheted e-mailben a nik@kodaly.hu e-mail címre. Ha túl nagyméretű a fájl, használj óriásfájl-küldőt, mint amilyen pl. a mammutmail.com, de választhatsz másikat is, amit ismersz és használsz.  
Feltöltheted a YouTube-ra is, aztán megadod nekünk a linkjét a nik@kodaly.hu e-mail címre írt levélben. Ha nem akarod, hogy mások is megtalálják, válaszd a „nem listázott” beállítást a videó szerkesztésénél. 
Ha ezekkel nem tudod megoldani, elküldheted a CD-t vagy DVD-t postán a következő címre: 
Nemzeti Ifjúsági Kórus
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1. 
Szívesen vesszük, ha küldesz magadról egy fotót is. 
 
Ne felejtsd el a határidőt!
 
A jelentkezésnek és a felvételnek meg kell érkeznie 2018. március 31-ig!
 
Mi történik ezután?
 
Minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot. 
A felvételedet megtekinti a bíráló bizottság és legkésőbb 2018. április 15-ig értesítést kapsz, hogy teljesítményed alapján tagja lehetsz-e a Nemzeti Ifjúsági Kórusnak. 
Ha a kiválasztottak között leszel, minden továbbiról tájékoztatunk majd. Ha nem, reméljük, találkozunk Veled a kórus valamelyik koncertjén. Ezeknek az időpontjáról e-mailben tájékoztatunk majd. 
 

Milyen költséget jelent Neked a részvétel a Nemzeti Ifjúsági Kórus munkájában?

A felkészítő kurzus és a koncertturné valamennyi költségét a Kodály-év kormánytámogatásából fedezzük, így a Te teljes ellátásodat, szállásodat (elhelyezés négycsillagos hotelben, kétágyas szobákban) és étkezésedet is, vagyis a részvétel számodra teljesen ingyenes. 
Neked kell viszont állni az eljutás költségét Kecskemétre, majd haza. A tengerentúlról érkezőknek segítséget tudunk nyújtani a repülőtér és Kecskemét közötti transzferben. 
Neked kell arról gondoskodni, hogy rendelkezz a szükséges egészségügyi és utazási biztosításokkal.
 
Ha bármilyen kérdés felmerült benned a kórussal vagy a jelentkezéssel kapcsolatban, keress bennünket bátran a következő elérhetőségeken: 
Telefon: +36202930930
Megtalálsz bennünket Facebook-on is: https://www.facebook.com/nemzetiifjusagikorus
 
 
JELENTKEZZ MOST!
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével valósul meg. 
magyar

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.