Leanne Bear szerzői estje – In memoriam Bartók Béla és Jean Sibelius

2015. november 13-án a Kodály Intézet hallgatói és tanára két magyar vendégművész közreműködésével Leanne Bear, valamint Jean Sibelius és Bartók Béla műveiből adtak hangversenyt, amelyet a két zeneszerző emlékének ajánlottak. Elhangzott Einojuhani Rautavaara finn zeneszerző Epitaph for Béla Bartók [Bartók Béla sírfelirata] című műve is.
 
Leanne Bear elismert ausztrál hegedűművész és zeneszerző, jelenleg a Canberrai Szimfonikus Zenekar tagja. A Queenslandi Egyetemen szerzett diplomát, majd ösztöndíjasként beutazta Európát, ahol jeles mesterektől tanult, s a védjegyévé vált lila kosztümben avantgárd műveket adott elő. Emellett zeneszerzőként is egyre ismertebb, szerzeményeit Ausztráliában és világ számos pontján játsszák.
 
A legutóbbi pedagógiai tanulmányútja során kapcsolatba került Szilvay Géza „International Minifiddlers” [„Nemzetközi kishegedűsök”] programjával, amelynek ausztráliai adaptálása elősegítette európai kapcsolatok kialakítását. A 2014-es hangversenykörútja érintette Londont, Bécset, Budapestet, Kecskemétet (Kodály Intézet), Norvégiát, Finnországot. Ebben az évben hangversenyeket ad Ausztriában, Franciaországban, Romániában és Magyarországon. 
 

November 13-án kamaraműveiből hallottunk válogatást: Szonáta hegedűre és zongorára - 2. tétel, #3 képeslap csellóra és zongorára, 2. Impromptu zongorára, valamint ez az előadás volt az ősbemutatója a zongorás trióra írt, Képeslapok Magyarországra – Képeslapok Magyarországról című szerzeményeinek. Ez utóbbit Bartók Béla halálának 70. évfordulója emlékére ajánlotta. A koncerten elhangzott még két Sibelius, egy Bartók és egy Rautavaara mű is.

 
Bear kompozícióit kellemes hallgatni. A vonós hangszerek lírai, énekes karakterét nagyon érzékletes módon tudja előhozni, ezzel érdemes lenne még többet is foglalkoznia. A képeslapok terjedelme igen változó, nagyon kedves ötlet, hogy a Magyarországról írott az egyik leghosszabb – ezek szerint történetekben és élményekben itt sincs hiány. Az általában lírai és komoly koncertprogramba Bartók Párnás tánca és Sibelius „vízcseppjei” (Water Droplets) hoztak egy kis játékosságot. A Kodály Intézet köszönettel tartozik Leanne Bear szerzőnőnek, az őt meghívó, Nemes László Norbert direktor úrnak, a koncertet megszervező Szilvay Csaba tanár úrnak és természetesen a fellépőknek a szép estért.
 
Fellépők: Zámbó Judit (Magyarország) – hegedű; Marion Marzanasco (Franciaország), Morgane de Lafforest (Franciaország), Horváth Benjamin (Magyarország) – cselló; Yasmin Folini (Görögország), Lazaros Melidis (Görögország) – zongora.
 
 
magyar

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.